Niemand mag verwachten dat een hond nooit blaft. Dat is net zo onredelijk als verwachten dat een kind nooit praat. Maar sommige honden blaffen overdreven. Als dat een probleem is in uw huis, is de eerste stap uitzoeken waardoor uw hond te veel blaft. Als je eenmaal weet waarom ze blaffen, kun je beginnen met het behandelen van hun blafprobleem.

Waarom honden blaffen?

Blaffen is een vorm van vocale communicatie die honden gebruiken, en het kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de situatie. Hier zijn enkele redenen waarom honden blaffen:

Territoriaal/beschermend: wanneer een persoon of een dier in een gebied komt dat uw hond als zijn territorium beschouwt, leidt dat vaak tot overmatig geblaf. Naarmate de dreiging dichterbij komt, wordt het geblaf vaak luider. Uw hond zal er alert en zelfs agressief uitzien tijdens dit soort blaffen.

Alarm/angst: Sommige honden blaffen bij elk geluid of voorwerp dat hun aandacht trekt of hen doet schrikken. Dit kan overal gebeuren, niet alleen in hun eigen territorium. Hun oren zullen naar achteren en staart zijn weggestopt als ze in een staat van angst zijn.

Verveling/Eenzaamheid: Honden zijn roedeldieren. Honden die lange tijd alleen worden gelaten, of ze nu in huis of op het erf zijn, kunnen zich vervelen of verdrietig worden en blaffen vaak omdat ze ongelukkig zijn.

Begroeting/Spelen: Honden blaffen vaak bij het begroeten van mensen of andere dieren. Het is meestal een vrolijke blaf, vergezeld van kwispelende staart en soms springen.

Aandacht zoeken: Honden blaffen vaak als ze iets willen, zoals naar buiten gaan, spelen of iets lekkers krijgen.

Verlatingsangst/compulsief blaffen: Honden met verlatingsangst blaffen vaak overmatig als ze alleen worden gelaten. Ze vertonen meestal ook andere symptomen, zoals pacing, destructiviteit, depressie en ongepaste eliminatie. Dwangmatige blaffers lijken te blaffen alleen maar om het geluid van hun stemmen te horen. Ze maken ook vaak repetitieve bewegingen, zoals rondjes rennen of langs een hek.